Boktips

Denna sida väntar på era tips till varandra!

Skicka in böcker som ni använt för bibelstudier och som hjälpt er…

Kommentarlitteratur

IMG_1170

EFS förlagets serie Bibel biblioteket – helt enkelt en guldgruva!

 

 

Låt oss börja med några gamla godingar…Håll utkik efter dessa i antikvariat och i bokhyllor i missionshus. De går inte att köpa i nyskick men är väldigt intressanta och teologiskt välförankrade. (EFS förlaget)

 

 

 

 

Under ett par årtionden har man kunnat prenumerera på dessa som har getts ut bok för bok från 1999

Under ett par årtionden har man kunnat prenumerera på dessa som har getts ut bok för bok från 1999

 

 

EFS förlaget och Verbum ger ut en kommentarserie till Nya Testamentet (KNT). Vers för vers vandrar vi genom bibelböckerna och får en värdefull och fördjupad kunskap.

 

 

 

 

 

Guideserier

Libris har en guideserie till NT och en till GT.

Här ges mycket matnyttigt teologi i lättillgänglig form, ej vers för vers som kommentarer utan mer som just guider som lyfter olika teman och teologiska begrepp.

Uppslagsböcker

Här är det dessvärre lite skralt med svenska bra uppslagsböcker. Rekommenderar dock varmt dessa gamla godingar, som dock också är antikvariatböcker.

Båda EFS förlaget. Snabba att slå i, bra och intressanta artiklar!

Båda EFS förlaget. Snabba att slå i, bra och intressanta artiklar!

Annars är det bäst är att gå till engelsk litteratur för att få de fördjupande artiklarna. Rekommenderar särskilt IVP:s olika uppslagsverk.

 

Parafraser

Bibeltexten på nya sätt eller levandegjord genom modernt språk, gör tröskeln lägre ibland och öppnar vägen till Bibeln på ett bra sätt för många.

nya-testamentet-the-message-pa-svenska

 

 

Här kommer t.ex. the Messege på svenska (Libris) som är Eugene Petersons (Canada) personliga översättning av Nya Testamentet och Psaltaren. Eugene Petersson har arbetat både som teologiprofessor och församlingspastor i Vancouver.