Bibelskolorna

Låt 2015 bli året då du går en bibelskola

På EFS folkhögskolor ute i landet erbjuds flera fantastiska möjligheter att gå en bibelskola.

De olika skolorna har lite olika karaktär och upplägg. Ring eller skriv gärna till kursföreståndarna och fråga om du är osäker på vilken som passar dig bäst. Vi känner alla varandra mer eller mindre och är på intet sätt konkurrenter. Du kommer direkt till linjernas hemsidor genom att klicka på deras blå namn.

För dig som inte har möjlighet att läsa heltid finns distansutbildning på kvartsfart på Hjälmared folkhögskola, det är också något som ligger i startgroparna på fler ställen, så håll utkik efter mer info.

 

Glimåkra folkhögskola – Skåne

Bibellinje – Församlingsliv och mission. Sex månader som volontär

På denna linje kombineras studier och praktiskt kristet arbete, i Sverige eller utomlands. Under tiden du gör din praktik fortsätter dina distansstudier på Glimåkra folkhögskola. Du kan välja mellan tre olika grenar. Du får introducerande undervisning på folkhögskolan under sex till tio veckor. Sedan reser du till den plats där du ska arbeta som volontär. Där får du handledning av lokala ledare samtidigt som du står i kontakt med folkhögskolan. Vid läsårets slut återkommer du till folkhögskolan och tillsammans bearbetar vi årets erfarenheter. Volotärskap i Östafrika, Storbritannien eller Sverige.

Strandhems bibel och lärljungaskola

Upprättelse, undervisning och utmaning.

Här står själavård, bibelfördjupning och mission i centrum. Kursen sträcker sig över ett läsår och är förlagd till Missionsgården Strandhem i Örkelljunga. Varje vecka är uppbyggd kring ett tema som man får gå på djupet med. Här finns det utrymme att brottas med Bibeln och ställas inför frågan om man vill ha den som auktoritet i sitt liv. Själavårdsundervisningen leder in till större självkännedom, öppnar för Guds verk i oss och gör oss rustade att hjälpa andra. Alla elever har personliga själavårdssamtal varannan vecka. Under hösten reser vi på utlandsmissionsresa under tre veckor. Hösten 2015 går den sannolikt till messianska judar i Israel och bli mycket mer än en turistresa.

 

Hagabergs folkhögskola – Södertälje, Stockholm, Uppsala

Johannelund – två spår. Uppsala

Johannelunds bibelskola vill ge dig fördjupning och möjlighet att landa i din tro. Du får lära känna Bibeln bättre, tid att tänka igenom viktiga frågor, upptäcka dina gåvor och skaffa dig redskap som hjälper dig i vardagen. Tillsammans går vi igenom Gamla och Nya Testamentet och den kristna trons grunder, vi lär oss om själavård och praktisk etik.

Johannelund klassrum

Johannelund klassrum

På Johannelund får du möta kunniga och välgrundade lärare och en undervisning på hög nivå. Du blir del i skolans andliga miljö med morgonböner, mässor och gudstjänster. På studenthemmet får du god gemenskap med övriga studenter i en mysig miljö. Förutom den gemensamma undervisningen väljer du ett av två spår:

KRIK-spåret kännetecknas av idrottsglädje och ledarskapsundervisning, och Teologi & Församlingsspåret låter dig djupdyka i Bibeln och ha församlingspraktik. I spåren ingår regelbunden praktik och de som önskar åker på en spännande studieresa efter bibelskolans slut i maj. KRIK-spåret åker då till Östafrika och Teologi & Församlingsspåret besöker St Aldates Church i Oxford, England.

Samtal och diskussion, Credo akademin

Samtal och diskussion, Credo akademin

Credoakademin – Bibelskolan med Hjärnkoll. Stockholm

CredoAkademin är en bibelskola som präglas av viljan att ställa de svåra frågorna. Hos oss samlas varje år studenter med väldigt olika bakgrund men med en gemensam längtan att hitta en tro som håller. I den processen är det viktigt att inte nöja sig med enkla svar eller bygga en kristen bubbla som skiljer oss från omvärlden. Därför närmar vi oss den kristna tron med öppenhet och ett brett perspektiv. Hur kan man som kristen leva i en hel värld där tro, kultur, vetenskap, Bibel, kyrka, samhälle och livets andra byggstenar passar ihop? CredoAkademin är en heltidskurs som hålls i centrala Stockholm. Bland delkurserna på CredoAkademin läser man: kristen tro och andra livsåskådningar, apologetik, idéhistoria, etik, religionsfilosofi, Kristus och kulturen, vetenskap och tro, själavård, tvivel och tro, kristen andlighet, Bibelöversikt, Bibeltolkning, Bibelstudiemetodik och Bibelförklaringar.

S:ta Clara – församlingsknuten, Stockholm
Lärjungaskolan är en grundkurs i kristen tro där man får växa och fördjupa sig i sitt lärjungaskap så att tron får ha plats i både hjärna och hjärta. Vi tror att Gud använder alla människor och att du är värdefull oavsett var du befinner dig i livet. Du som vill lära dig mer om Jesus, dig själv och vem du är i Guds ögon är välkommen.
Höstterminen är en grundkurs och under vårterminen erbjuder vi en fortsättningskurs för den som gått grundkursen eller har motsvarande kunskaper.

Lärjungaskolan erbjuder ökad kunskap i kristen tro med bibelundervisning. Fördjupning i tro, lära och mission, samt ledarskapsutveckling och undervisning i lovsång och tillbedjan.

Studieomfattningen är 75% måndag–fredag 08:00–12:00

Hjälmared folkhögskola – Alingsås

Hjälmareds brygga

Hjälmareds brygga

Helår – Bibel

Längtar du efter …

  • Att djupare lära känna Gud och växa i frimodighet och tillit?
  • En tid fylld av kunskap och reflektion men utan prestationskrav?
  • Att få stanna till inför vad du vill ska vara viktigt ditt liv?

Bibelkursen på Hjälmared vill ge en fördjupning i kristen tro genom studier i Bibeln och fördjupningslitteratur samt genom samtal och reflektion. Vi vill ge dig som studerande en trygg och öppen miljö där Du kan söka svar och växa tillsammans med andra i frimodighet, självkänsla och tro. Året är en helhet med många delar, där undervisningen är en, gemenskapen och andaktslivet en annan.

Distans/kvartsfart – Flexibel Bibel

Detta är kursen för dig som som längtar efter att fördjupa din kunskap om, och relation till, Bibeln och samtidigt har svårt att avsätta ett år med heltidstudier. Förhoppningen är att kursen ska få bli en möjlighet att kombinera yrkesliv eller familjeliv med ett bibelår då kursen ges på kvartsfart.

Kursen är terminslång och består av tre dagar på plats utspridda över terminen. Övriga studier sker hemifrån med hjälp av en veckovis studieplan med läshänvisningar, undervinning via en lärplattform och frågor att fundera över i mötet med Bibeln och dig själv. Mellan de fysiska träffarna delar du och kamraterna i din studiegrupp med er av era tankar och funderingar till varandra via nätet.

Kornhill – Församlingsknuten Halmstad

 På Kornhills bibelskola läser du 1–4 terminer och vi lägger fokus på att du ska få 

  • Upptäcka och börja fungera i de gåvor som Gud gett dig
  • Vara dig själv – fullt ut!
  • Rustas för evangelisation och socialt arbete

Ledarlinjen                                                                                                                               

Är du intresserad av kristet ledarskap? Längtar du efter att få utvecklas som en Jesu lärjunge? Vill du lära dig hur du får människor att följa? Vill du upptäcka vad tidigare ledare inom kyrkan har lärt sig? Då är andra årets bibelskola något för dig! Ledarlinjen är fortsättningen på vårt första år som är den allmänna linjen. Om du en dag vill stå som ledare för Guds kropp, om du vill utvecklas i din relation till honom, om du vill lära dig mer om ledarskap, om du är nyfiken eller om du bara vill ha ett sabbatsår kan detta vara något för dig.

Åredalens folkhögskola – Åre

Bibellinjen

Ett år på Bibellinjen är spännande, utmanande och kan påverka resten av ditt liv. Tillsammans med andra bearbetar du din tro och dina livsfrågor, upptäcker dina egna och andras gåvor samt fördjupar relationen mellan dig själv och Gud. Att upptäcka hur bibeln hela tiden finns med som Guds levande ord kan vara utmanande och befriande!

Syftet med Bibellinjen är att forma en tro som håller för livets verklighet. Under året får du tid att själv reflektera och fundera, men en fördjupad Gudsrelation formas även i gemenskap med andra. Vi kommer att undersöka fakta tillsammans, vi kommer att skratta och gråta, vi kommer att ha olika åsikter, vi kommer att be för och tillsammans med varandra. Och vi kommer att ha otroligt roligt! En trygg gemenskap är den bästa platsen för ett personligt växande.

Team Jesus Generation

  • Är du kristen och vill dela med dig av din tro?
  • Vill du ta eget ansvar och utvecklas i ett team?
  • Vill du möta många nya människor?

Då kan Team Jesus Generation (TJG) vara något för dig. TJG är en teamträningsskola som består av en koncentrerad bibelskola och massor av praktik bland ungdomar med lokala församlingar som bas.

Utbildningen arrangeras av Åredalens folkhögskola i samarbete med Salt – barn & unga i EFS och ett antal lokala kristna församlingar. Praktiken kan handla om att medverka i ett skolteam, församlingsarbete, sociala projekt eller andra meningsfulla uppgifter. Praktikens upplägg planeras i samråd med skolan och handledare på praktikorten.
www.tjg.nu

 

Bibelfjäll

Kopplat till EFS i Västerbotten och Norrbotten. Ligger under Härnösands folkhögskola.

Bibelfjäll – bibelkunskap och fjällupplevelser

Nyfiken och sugen på utmaningar?

Du kommer att lära dig något nytt och samtidigt känna att du tänjer lite på gränserna. Du klarar av mer än vad du tror.

På tal om tro … funderar du över meningen med livet och söker, här får du ställa dina frågor och tillsammans brukar vi hitta svar. Du får titta in i Bibelns värld, vad som gömmer sig bakom kulisserna. Lära dig grunderna i kristen tro och möjlighet till fördjupning i någon teologisk fundering.

Tänk dig att under ett år i en fantastisk rofylld natur stanna upp och fundera över livet, framtiden, vad du vill och diskutera med ungdomar i samma situation.

Samtidigt får du uppleva hur det är att bo och leva i en fjällby och att se förvandlingen när högsäsongens invasion av puls och aktiviteter svämmar över. Träffa experter inom fjällräddning, glaciärer, toppturer, grottor, vandringar och samtidigt få prova på allt detta. Välkommen till Bibelfjäll!