Lukasevangeliet

Ladda ner hela veckans bibelläsning här (pdf).

”Men ängeln sade till dem:
– Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket”
 . Luk 2:10

Fakta

Författare: Läkaren Lukas är författare till Lukasevangeliet. Lukas är den ende kände icke-judiska författaren i Nya testamentet och tros ha varit en nära vän till Paulus och via honom fått såväl förstahands information som goda kontakter att intervjua för fråga i sin bok.

Tid: Lukasevangeliet anses vara skriven cirka år 60 efter Kristus i Rom eller Caesarea.

Bakgrund: Lukas skriver sin bok med ett tydligt syfte som han nämner i 1:1 ”för att du ska förstå att de upplysningar du fått är tillförlitliga”. Han vill hjälpa sin vän och oss att få en tillförlitlig bild av Jesus. Lukas har även skrivit Apostlagärningarna som en direkt fortsättning på Lukasevangeliet. Evangeliet beskriver Jesus liv och Apostlagärningarna fortsätter att följa den kristna kyrkans framfart under dess första årtionden.

Nycklar

1. En glädje för hela folket!
Ordet evangelium är grekiska och betyder ”Glädjebudskap”. Lukas är noga med att poängtera att budskapet om Jesus är ett evangelium för alla – för hela folket. Alla inkluderas i glädjeyran, även de som tidigare av kultur och religion varit utanför. Hos Lukas möter vi därför icke-judar, kvinnor, herdar, österländska stjärntydare, sjuka, tullindrivare, romerska soldater, lärjungar som tvivlar och korsfästa brottslingar. Texten kryllar av människor som kan berätta om vad de upplevt för att andra människor ska förstå att de goda nyheterna gäller alla.

2. Geografiska hänvisningar
Lukas är mån om att förankra budskapet om Jesus till konkreta platser i exakta tider. Han gör det för att ge bevis för tron ”Titta, här är platsen där det skedde” vill han säga, och pekar på krubban i Betlehem, trädet i Jeriko och vägen till Emmaus. Lukas får oss att se att Guds son har vandrat på jorden. Den kristna tron är ingen diffus filosofi eller saga, utan en religion som grundar sig på sanna, bevisbara händelser i daterad tid och geografiska rum.

3. Omsorg och sjukvård
Läkaren Lukas lyser igenom i de många berättelserna om helanden som Jesus gör där sjukdomstillstånd är väldokumenterade. Dessutom utmålas Jesus ofta som medkännande och empatisk. Det märks bland annat i hans tårar över Jerusalem, hans omfamnande av barnen, hans liknelser om den barmhärtiga samariern och den förlorade sonen. Gud beskrivs för oss som älskande, medkännande och förlåtande.

Sussie Kårlin, präst i Förlösa-Kläckeberga församling