Fjärde Mosebok

Ladda ner hela veckans bibelläsning här (pdf).

Författare: Detta är omdiskuterat och hänger ihop med frågan om hur alla Moseböckerna kom till. Fjärde Mosebok har dock väldigt tydligt sin utgångspunkt i Mose egen livsberättelse och erfarenhet av Gudsmöten och brottning med Israels folk.

Tid: 1400- eller 1200-talet före Kristus.

Bakgrund: Fjärde Mosebok utspelar sig under tiden efter uppbrottet från Sinai berg där man fått ta emot Guds undervisning och lag. Boken är lik Andra Mosebok då den berättar om vandring och händelser snarare än Guds undervisning och lag som vi finner i Tredje och Femte Mosebok. Här möter oss berättelsen som förklarar varför vandringen genom öknen varade i 40 år och beskriver dessa år fram till Mose börjar det förmanings- och avskedstal som vi finner i Femte Mosebok.

Nycklar

Folkräkning och en armé – På latin heter Fjärde Mosebok Numeri. Det namnet har det fått av det faktum att boken innehåller två långa och detaljerade folkräkningar. En innan man tågar iväg från Sinai och en innan man tågar in i landet kapitel 26. Folkräkningen har som syfte att mönstra folket och inventera armén som man kan ställa upp. Att vara jude idag och israel då innebär inte bara att man har en judisk tro, de är också ett folkslag och en nationalitet vilket kan göra det svårt att veta hur man ska förhålla sig både till allt som händer i Bibeln och det som händer i Israel idag som har med nationen att göra. Gud valde att sända frälsning till världen genom ett litet bristfälligt folk som väntade på en Messias. Enligt Bibeln lade han sig i den processen i mänskliga sätt att hantera konflikter och gränsdragningar. Varför det inte fanns en annan väg får vi fråga honom en dag. Målet för Gud har dock aldrig varit att utplåna avgudadyrkare och syndare. Målet har varit och är fortfarande att rädda dem/oss, vad än som krävs. Och även om döden är det sista vi ser… är det inte det sista Gud ser. Det har Jesus försäkrat.

Guds vrede – Gud vredgas i Gamla Testamentet på ett sätt som gör många av oss rädda och förvirrade. Var tog den barmhärtige nådefulle Guden vägen? Det är jobbigt att möta en Gud som man inte förstår, som är svartsjuk, vred och nitälskande.

En del av Guds vrede är på plats för att de som fick möta den då behövde förstå hur allvarligt Gud såg på det som de gjorde, för att nonchalans och en tillbakalutad: ”Vi är Guds Folk – vi gör vad vi vill!”-inställning skulle kväsas. Men när vi möter texter där Gud säger att han ska utplåna hela folket och göra ett nytt av Mose, kan det lika väl vara en prövning av Mose som ett allvarligt menat hot. Gud är trots allt den som skapat Mose och i honom lagt ner den godhet, förlåtelse och styrka som krävs för att leda folket genom öknen. Den godheten, förlåtelsen och styrkan har Gud i större mått än vi kan förstå. Vi vet själva hur arga vi kan bli på ett barn som springer rakt ut i vägen, just för att vi älskar dem och vill rädda dem. Sådan är Guds vrede.

Hanna Lundqvist, utvecklingskonsulent för EFS och Salts bibelår