Torsdag 24 december: ordet och tungan

Läs 11:9, 12:17–19, 15:1 och 4, 16:1, 18:20–21, 26:20-28

Ordspråksboken lägger stor vikt vid ordets och talets makt. Vad vi säger och hur vi tar emot vad andra säger avslöjar vilka vi är. Språket är en oberäknelig makt, det krävs en vis man att styra den.

”Tankar tar form hos människan,
men Herren lägger ord på hennes tunga.”
Ords 16:1

Munnen talar det hjärtat är fullt av poängterade Jesus i Matt 12:34–37. Det som finns i våra hjärtan formas till tankar. Då våra hjärtan är fulla av godhet och längtan till att göra Guds vilja formas goda tankar hos oss och Gud lägger rätt ord på vår tunga. Återigen: visheten kommer inte från oss själva, den kommer från Gud när vi söker hans vishet och vilja.

”Baktalarens ord är som läckerheter,
de slinker ner i människans inre.” 
‭‭
Ords‬ ‭26:22‬

Tänk vad lätt julknäcken slinker ner. Och vad lätt det är att äta för mycket, så mycket att man får ont i magen. Lika lätt slinker hårda ord, lögner och skvaller ut ur våra munnar och in i vårt inre och lämnar en bitter eftersmak. Tyvärr går den inte över lika lätt som ”knäcksmärtan”. Här behöver vi dels be om förlåtelse och dels om helande.

Finns det någon du behöver be om förlåtelse till för att ha sårat med skarpa ord? Vi förstår inte alltid själva att vi sårat någon. Be Gud visa dig om så är fallet för dig.

Kanske behöver du mod att berätta för någon att denne sårat dig. Be Gud om mod och vishet i detta.

 

Denna vecka läser vi ur Ordspråksboken. Faktatexten och reflektionerna är skrivna av Sofie Siverman, projektledare för insamling, EFS kansli Uppsala.