Söndag 3 maj: Davids uppgång och Sauls fall.

Denna vecka läser vi hela Första Samuelsboken, vilket innebär cirka fem kapitel per dag. Faktatexten och reflektionerna är skrivna av Nils J Lundgren, präst i Nordmalings församling.

Läs kapitel 26–31

Trots att David åter skonar Sauls liv och fått löften om att hans liv aldrig ska tas, så litar David inte på Saul. Förstår han att Saul inte är mentalt frisk?! Han tar tjänst hos filistéerena, fienderna för att vara trygg för Saul. Vilken ironi att David måste på till fiendeland för att freda sitt liv! Kan det också hända idag att kristna måste söka sig till ”fiendeland” för att freda sitt andliga liv?

David visar stort ledarskap då han tar upp jakten på amalekiterna som rövat bort deras kvinnor och barn. Först frågar han Gud, genom prästen Evjatar, om han ska ta upp jakten. Efter segern försvarar han de tvåhundra som stannat kvar på grund av trötthet och ger dem del i segern och bytet. Hur noga är du med att fråga efter Guds vilja innan viktiga beslut? Hur generös är du med att dela med dig av äran till dem som bara bidragit lite till framgången?

Saul tar sitt liv i förtvivlan då han förlorat slaget på Gilboa berg. Han som utvaldes av Gud har nu nått botten. Vad har gjort att han kommit allt mer bort från Herren? Hur kan du hålla dig på vägen som bär till livet?