Lördag 2 januari: Kom ihåg dina lärare

Läs 2 Tim 3.

Paulus varnar för ondskans eskalerande i den sista tiden: Människors själviskhet, hänsynslöshet, kärlekslöshet … Inte bara i världen utan även i våra kyrkor. Och de kristna kommer bli förföljda för sin tro. Redan nu sker 80 procent av all religiös förföljelse i världen mot kristna. ”Var och en som som vill leva gudfruktigt i Kristus Jesus att förföljas”. Var och en! Det är otäckt, men kan vi ändå se det som en uppmuntran: om vi blir förföljda eller trakasserade för vår tro så är vi antagligen på rätt spår?

Vi behöver vara medvetna om hur världen ser ut och vad Bibeln säger om den sista tiden. Dels för att vi inte ska bli förskräckta, men också för att vi behöver vara beredda så vi är på vår vakt. Det är lätt att falla in i världens sätt att förhålla sig till omvärlden och medmänniskorna. Där behöver vi ta Paulus på orden:

”Stå kvar vid det som du har lärt dig och fått visshet om. Kom ihåg vilka lärare du har haft och att du ända sedan dina barnaår är hemma i de heliga skrifterna; de förmår ge dig den kunskap du behöver för att bli räddad genom tron på Kristus Jesus.” 

Vi behöver redan nu bygga en fast grund i tron, förkovra oss i Guds ord, söka hans hjärta och vilja så att vi kan stå pall när stormen kommer. Förhoppningsvis har EFS och Salts Bibelår fått vara en hjälp för dig med detta.

Denna vecka läser vi ur Första och Andra Timotheosbreven. Faktatexten och reflektionerna är skrivna av Sofie Siverman, projektledare för insamling, EFS.