Fredag 1 januari: orken tryter

Läs 2 Tim 1–2.

Trots att detta är Paulus sista brev och döden är nära finns det ingen självömkan i brevet, han fortsätter att uppmuntra och förmana. Och han kan se på slutet utan fruktan eller tvivel. Loppet är slut, segerkransen är nära.

Timotheos var fysiskt svag och hade ofta problem med sjukdomar. Paulus uppmuntrar honom att hämta sin styrka hos källan, Jesus Kristus, och även om han själv ska vara beredd att jobba hårt, så ber Paulus honom att delegera en del av arbetet till pålitliga människor.

Visst är det ganska vanligt att vi försöker gå i vår egen kraft? Och när kraften tryter vänder vi oss (förhoppningsvis) till Gud och våra medmänniskor och ber om hjälp. Gud vill ju alltid bistå med kraft och ledning, även när vi tycker att vi klarar oss själva. Är det kontrollbehovet som är grunden till problemet?

Fundera över hur det fungerar i ditt liv. Får Gud vara med från början eller ropar du på honom när din egen kraft är slut?

Denna vecka läser vi ur Första och Andra Timotheosbreven. Faktatexten och reflektionerna är skrivna av Sofie Siverman, projektledare för insamling, EFS.