Att läsa Bibeln med barn

Tänk om vi barnfamiljer skulle sätta oss ner och fundera över vår längtan i relation till Gud, Bibeln och vår familj, vad spännande det skulle kunna bli. Hur kan vi läsa Bibeln som familj på ett sätt som funkar för oss? Kan vi prova något nytt? Hur pratar vi med våra barn om Gud och tron, kan Bibeln bli ett hjälpmedel för de samtalen?

På denna sida samlar vi tips och inspiration kring detta (känn dig frimodig att höra av dig med egna tips och vittnesbörd).

De av oss som har förmånen att få jobba med SKATTEN–materialet eller har barn som går i en söndagsskola som använder det, kan vittna om hur spännande bibelberättelserna kan vara, hur mycket tankar och funderingar de kan väcka, och hur fint det är att tillsammans upptäcka, reflektera och be. Och en gång är mer än ingen gång, men tänk om vi kunde få till detta även i veckorna.

 

Bibelmaraton

Bibelmaratonidéen föddes hos en grupp människor som jobbade med barnverksamhet i ELM. Vi tycker den är så bra att vi vill haka på genom att sprida möjligheten att vara med i denna satsning inom EFS och Salt.
Bibelmaraton vill vara en uppmuntran och inspiration till famijeandakt och bibelläsning i vardagslivet. Det görs med hjälp av en fin affisch med 150 prickar (tillfällen), etappmål och utmaningar längst vägen. Bibelmaraton affisch 2015

Bibelmaratonaffischer att köpa och närmare information kring tillvägagångssätt finns på droppens hemsida. som är ELMs kristna barntidning. Där finns även förslag på några olika bibelläsningsplaner om man vill läsa ur den vanliga Bibeln. Det går naturligtvis även utmärkt att använda en barnbibel.

En stor startkick-off blir det i september via Droppen och Jesus till Barnen. Men det är tillåtet att tjuvstarta redan i sommar.

I maj blir det utlottning av priser för alla som redovisat att de gått i mål. Målredovisning kommer att vara öppen under mars–maj 2016 på www.jesustillbarnen.se.

Alla familjer som deltar på årskonferensen kommer att få med sig varsin affisch hem och vi kommer även att ha en bunt för övriga besökare. Vill man göra en satsning tillsammans i sin förening / församling kan man gå in och beställa affischer från droppen@elmbv.se. Enstaka affischer kan beställas där eller av hanna.lundqvist@efs.nu.

Massageberättelser.

Många barn tycker om beröring och berättelser. Att på kvällen när man ska sova berätta en bibelberättelse samtidigt som man stryker över barnets rygg är ett sätt att dela Bibelns berättelser och samtidigt skapa lugn och eftertanke. Tanken är att under året lägga ut massageberättelser här på hemsidan tillsammans med rörelser.
Skapelsen–massage

Läsa tillsammans, rolläsning/ rollspel

Gör bibelläsningen till en mysig stund hela familjen. Är det svårt varje dag, kan man bestämma en eller ett par dagar i veckan istället. Har man barn som har svårt att sitta still kan man göra berättelsen till ett litet rollspel. Läs på berättelsen innan så att du inte är bunden till texten utan kan följa ditt barn och korta ner där det behövs eller lägga till en ljudeffekt om det behövs. Har man barn som håller på att lära sig läsa eller redan kan, kan de få läsa högt eller så växelläser man olika roller.

Gör en minnesbok

Gör en ”egen” Bibel. Har man barn som tycker om att rita kan man göra en speciell bok där man samlar olika berättelser med hjälp av teckningar och nyckelord. Ena sidan av uppslaget kan innehålla nyckelorden till berättelsen och kanske en. Den andra en teckning som barnen hjälps åt att göra, om de inte vill ha varsin bok förstås.