1–2 Thessalonikerbreven

Ladda ner hela veckans bibelläsning här (pdf).

Fakta

Författare: Dessa brev har tre författare. Paulus, hedningarnas apostel. Timotheus, hans unga medarbetare som fått två av sina brev från Paulus publicerade i Bibeln. Silvanus som är den samme som Silas. Den Silas som tillsammans med Paulus sitter i fängelse i Filippi och sjunger lovsång (Apg 16:16f).

Tid: Församlingen i Thessalonika grundades år 50 och breven är skrivna är skrivna år 50–51.

Bakgrund: Efter sitt besök i Filippi fortsätter Paulus och Silas sin resa till Thessalonika. Denna stad var då och är än i dag en blomstrande huvudort i Makedonien, nuvarande Grekland. De stannar dock bara en kortare tid då det är kraftig förföljelse av både judar och andra. Paulus skickar senare Timotheus för att besöka församlingen och se hur de har det. Det är när Timotheus återvänder från denna resa med goda nyheter som Paulus skriver sitt första brev.

Nycklar

Förföljelsen: Vi hade antagligen inte suttit här idag i våra sköna, varma kyrkor och sjungit lovsång, om det inte hade varit för alla små församlingar som explosionsartat växte mot alla odds i romarriket under det första århundradet. Som klamrade sig fast vid Kristus i kärlek. Som stöttade varandra, älskade varandra. Lade bort vanor och moral som de växt upp med, för att söka leva ett nytt liv trots att de fick utstå hot, fängelse, våld och förtal. I dessa brev, precis som i nästa alla andra, har Paulus med förmaningar och tillrättavisningar och det behövdes, men det är stort att läsa om Paulus glädje och stolthet över församlingens kärlek till varandra och det budskap som den kärleken sänder ut till dem står utanför. Hur de blir ett föredöme och ett budskap i handling.

Låt oss aldrig glömma vad dessa människor i kärlek gjort även för oss, och att be för och hjälpa dem som lider under förföljelse idag!

Jesu återkomst: I Bibeln har vi flera böcker som särskilt lyfter den yttersta tiden. Den tydligaste är naturligtvis Uppenbarelseboken. Men även här i de två ganska korta breven till Thesslonikerna lyfter Paulus fram den yttersta tiden och uppståndelsen.

Det finns en likhet mellan mottagarna till Uppenbarelseboken och Thessalonikerbreven och de är att de är kraftigt förföljda. De lever under kejsare som vill bli dyrkade som gudar, i ett samhälle som är livrätt för denna nya religion som förändrar sina medlemmar så och växer så snabbt.

Budskapet till Thessalonikerna kring uppståndelsen är ett budskap med hopp. Hopp i en tillvaro där de far ont och ständigt är utsatta för angrepp.

Men som så ofta finns möjligheten att budskapet används för andra syften. Antingen skrämsel eller lathet. Det hade skett i Thessalonika och skulle komma att ske fortsatt under vår kristna historia. Löftet om Kristi återkomst och de dödas uppståndelse är ett budskap som vill ge hopp och styrka i svåra tider inte skrämma till lydnad eller ge oss en ursäkt för att luta oss tillbaka och vänta.

Av: Hanna Lundqvist, utvecklingskonsulent för EFS och Salts bibelår.